Treska s pomarančovou omáčkou
Ingrediencie:
4 ks morskej tresky, 200 g brokolice (ružičky), 150 g zelenej fazuľky, 150 g cukiny (nakrájanej na kolieska), mleté biele korenie, soľ, citrónová šťava, hladká múka, olej
Omáčka:
1 veľká cibuľa, 2 veľké mrkvy, 1 pór, 3 listy stonkového zeleru, 100 g masla, 300 ml bieleho vína, 500 ml hydinového vývaru(bujónová kocka), 1 pomaranč
Postup:
Brokolicu, fazuľku a cukinu povaríme v slanej vode.
Omáčka:
Očistenú cibuľu posekáme nadrobno, mrkvu a pór pokrájame na tenké kolieska, zelerové stonky na prúžky.
Pokrájanú zeleninu opečieme napolovici masla a 2-3 minúty popražíme. Osolíme, podlejeme vínom a dusíme 10 – 15 minút. Potom pridáme hydinový vývar a povaríme. Zeleninovú zmes v hrnci rozmixujeme, primiešame zvyšok masla a postrúhanú pomarančovú kôru. Pomaranč zbavíme kôry a bielej dužiny. Očistené pomarančové mesiačiky vložíme do omáčky – už nevaríme. Umytú rybu dobre nasolíme, okoreníme mletým bielym korením, pokvapkáme citrónovou šťavou, poprášime múkou a na rozpálenom oleji z oboch strán opečieme. Uvarenú zeleninu zľahka zohrejemena panvici s olivovým olejom a podávame s rybou a pomarančovou omáčkou