Mexické mäso s pomarančmi a cibuľovou salsou
Ingrediencie:
1 kg bravčovej krkovičky, 1 bobkový list, 1 lyžička sušeného tymiánu, 1/2 lyžičky majoránky, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 1 pomaranč, cca 100g bravčovej masti
Salsa:
1 biela cibuľa (alebo pár šalotiek, resp. obyčajná cibuľa), 2-3 lyžice čerstvo vymačkanej pomarančovej šťavy, 8-10 prúžkov nakladaného čili jalapeňo (dostať v hypermarketoch, dá sa nahradiť nakladanou feferónkou alebo čili papričkou, ale najlepšie je použiť jalapeňo), čerstvý koriander alebo iné bylinky (napr. provensálske)
Postup:
Krkovičku (aj s mastným) nakrájame na väčšie kocky cca 2x2 cm. Tuk sa tým vypečie do chrumkava. Bobkový list, tymián a majoránku rozdrvíme na jemno v mažiari, príp. pomelieme v mlynčeku na korenie. Mäso vložíme do nekovovej misy, pridáme zmes korenia a soľ a prstami to votrieme do mäsa. Prikryté necháme odležať 2 hodinky alebo aj celú noc. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, pomaranč na osminky. Väčšie strúčiky cesnaku prerežeme po dĺžke na polovice. V hrnci rozpálime masť. Pridáme mäso, cibuľu, cesnak a pomaranče. Kocky mäsa osmažíme do hneda. Keď je mäso osmažené, vyberieme z hrnca cibuľu a cesnak a vyhodíme ich.Hrniec prikryjeme a dusíme na miernom ohni, kým mäsko nezmäkne.
Medzitým si pripravíme salsu:
Cibuľu nakrájame na tenké polkolieska, bylinky (ak používate čerstvé a nie mrazené) nasekáme. Vložíme do misky a zalejeme pomarančovou šťavou. Pridáme jalapeňo (predávajú sa v náleve nakrájané na kolieska). Premiešame a necháme odstáť.
Keď je mäso makké, vyberieme z hrnca kúsky pomaranča a ďalej odokryté varíme, kým sa mäso do chrumkava neopečie. Zvnútra však ostane krásne šťavnaté. Potom už len naložíme na tanier, na to salsu a ako prílohu opečené tortilly.